Sygehusvæsen i krise – genopretningsplan søges!

Læserbrev af Per Holscher, regionsrådskandidat for Enhedslisten.

Fra mit arbejde som faglig konsulent i Dansk Sygeplejeråd, har jeg gennem en årrække kunnet følge, hvad det årlige effektiviseringskrav på 2 % har betydet for de danske sygehuse i Region Syddanmark.
Det er derfor med stor undren, at Danske Regioner igen har indgået en aftale, hvor dette effektiviseringskrav opretholdes.

Jeg møder i stadig stigende grad ulykkelige sygeplejersker, som personligt går ned med sygdom og stress grundet de forhold de bydes på arbejdet. Nogle forlader faget, andre går ned i tid for at kunne klare arbejdet og andre igen går tidligere på pension, end de ellers havde tænkt sig. Dette i en tid, hvor der er en meget stor mangel på sygeplejersker.

Sygeplejerskerne er ofte ramt på deres faglige stolthed, hvor de går hjem fra arbejde uden at kunne tilbyde sygepleje på et fagligt niveau, de kan leve med.

Mange borgere og firmaer søger derfor også i disse år private sundhedsforsikringer, for at få den nødvendige behandling og pleje. Dette betyder, at der stadig bliver mere ulighed i sundhed i Danmark.
I stedet for er der behov for en øget velfærd med en milliardinvestering i sygehusvæsenet.