Set med grænseoverskridende røde øjne

Af: Vibeke Syppli Enrum (Enhedslisten Region Syddanmark) Ellerup Bygade 16, Gudbjerg og Herman U. Soldan (Die Linke Flensborg)

 

Læserbrev: Finansloven for 2018 indeholder skærpede krav om grænsekontrol – bl.a. kontrolbokse, yderligere kontrol ved 10 grænseovergange og automatisk nummerpladegenkendelse. Alt dette koster 10 mio. kr – om året!

Et klækkeligt beløb for at få DFs stemmer til finansloven!

Lad os sige det klart: Mere grænsekontrol løser ikke problemer med kriminalitet, narkosmugling, prostitution, terror. Ej heller med social dumping. Og den hindrer heller ikke – og heldigvis – at mennesker på flugt kan søge asyl i Danmark.

Grænsekontrollen er en ren og skær højreorienteret populistisk kampagne og dækker over konstante nedskæringer i velfærdsstaten.

Flygtninge kan ikke holdes ude ved stikprøver på udvalgte kontrolpunkter. Østeuropæiske EU-borgere kan passere grænsen for at arbejde – desværre til alt for lave lønninger. Prostitution, våbensmugling og terror kan ikke stoppes af en grænsekontrol.

Afrikanske kvinder kommer ikke til Danmark, fordi de elsker at være prostituerede. Østeuropæere kommer ikke til Danmark, fordi de elsker at begå social dumping. Terror og vold søger ikke hertil, fordi de danske regeringer har ført en klog og konfliktløsende udenrigspolitik, men netop fordi de ikke har.

Derfor er svaret på disse problemer at komme årsagerne til livs! F.eks. med ligeløn for alle EU-borgere i det land, de søger arbejde i. Det er jo arbejdsgiverne i Danmark, som udnytter huller i lovgivningen. F.eks. med en konfliktløsende politik i Mellemøsten. F.eks. med en helt ny politik over for de afrikanske lande, der udelukker den økonomiske dominans, som EU har brugt og stadig bruger for at udplyndre Afrika og for at øge den privatøkonomiske profit i de europæiske lande.

Så vi vil ikke have grænsekontrol, når det egentlig handler om at bekæmpe kriminalitet. Eller når det egentlig handler om at løse sociale konflikter – herhjemme eller i Europa eller i Afrika.

Vi skal have en langt bedre og human politik med fokus på konfliktløsning, åbne grænser og med en social handleplan for alle danskere, europæere og afrikanere.

Grænsekontrol er symbolpolitik, som bare besværliggør hverdagen for dem, der bor i grænselandet. Og de, som står bag kravet om grænsekontrol (og nu mere grænsekontrol) viser en nedladende forargelse over de mennesker i grænselandet, som går ind for åben danskhed og åbne grænser.

Grænsekontrol løser derfor ikke problemer og grænsekontrol er samtidig en plet på Danmarks omdømme. Mere grænsekontrol gør pletten større.