Enhedslisten og SF efter lockout-varsel: Voldsomt at forcere konflikten på denne måde

Pressemeddelelse: Enhedslisten og SF’s repræsentanter i Danske Regioners bestyrelse er uforstående over for, at der er varslet lockout af op mod 70.000 sygeplejersker, læger og andre ansatte i regionerne. Beslutningen vil forcere konflikten unødigt og mangler proportioner, siger Susanne Langer (Ø) og Lise Müller (SF).

De to repræsentanter var stærkt forbavsede, da det blev annonceret at også Danske Regioner vil lave en lockout. Modsat KL, hvor bestyrelsens indkaldes til sådanne vidtgående beslutninger, har man i Danske Regioners bestyrelse valgt at deponere beslutningen helt og holdent hos formandskabet. ”Det protestererede vi over, men kunne kun få opbakning til at vi trods alt blev varslet, når og hvis man kunne se at en lockout kunne komme på tale”, siger Lise Müller.

Stor var overraskelsen da også, da bestyrelsen fik besked efter beslutningen var truffet. Enhedslistens medlem af Danske Regioners bestyrelse, Susanne Langer, siger: ”Jeg er ærlig talt i chok over at den her beslutning er lusket igennem. Det her er jo en kæmpe beslutning, hvor de kaster Danmark ud i en potentiel storkonflikt der lammer store dele af samfundet. Det skal stå lysende klart for vores offentligt ansatte, at det ikke er en enig bestyrelse i Danske Regioner der har tænkt sig at lockoute dem, og altså sende dem hjem fra arbejde uden løn.” og hun siger videre: ”I forvejen frygter mange offentligt ansatte med god grund, at der er tale om aftalt spil der bare ender i et regeringsindgreb til arbejdsgivernes fordel. Når beslutningen om lockout så bliver lusket igennem, så bestyrker det da kun den mistanke.”

”Det er meget tidligt i forløbet og jeg undrer mig over voldsomheden. Og så ser jeg det som en svækkelse af de folkevalgte forsamlinger, at ex bestyrelsen i Danske Regioner holdes helt uden for”, siger Lise Müller.

Begge repræsentanter håber fortsat på at det kan lades sig gøre at finde tilbage til forhandlingsbordet og finde en fornuftig løsning.