Nu er den gal igen – med misbrug af offentlige midler

Læserbrev: To læger i Svendborg har snydt Region Syddanmark, så det driver. De har over en årrække krævet og fået betaling for ydelser, de ikke har leveret. Dokumenteret for mere end en million kroner – måske mere end det.

Derfor har de nu fået frataget ydernummeret. Det vil sige retten til at drive en privat lægepraksis. Og Region Syddanmark har anmeldt dem til politiet. Så langt så godt.

Men hvordan undgås den slags svindel i fremtiden? Det er nok så vigtigt at diskutere og finde en løsning på. Venstres sundhedsordfører, Janne Heitmann, og Patientforeningen har allerede været ude med et krav om endnu mere kontrol af alle de to lægers bilag og journaler for at se, om svindelen er endnu mere omfattende. Det er sådan set udmærket. Men det løser ikke det problem, at læger, hvis de vil, kan snyde med de bilag, der ligger til grund for betalingerne fra regionen. Hvis svindel helt skal undgås, så vil det kræve et helt enormt kontrolapparat i regionen. Det har ingen gang på jord.

Men hvad så? Altså, lægerne, som er private forretninger, har kun indtægter ét sted fra: De offentlige kasser, skattekroner. Derfor giver det heller ikke mening, at de er… ja, netop private. Det er sundhed for befolkningen for vigtig til. Derfor bør systemet laves om, så lægerne bliver offentligt ansatte med en fast løn. Så stoppes også mulighed for snyd, svindel og bedrag.

Vibeke Syppli Enrum, medlem af Regionsrådet for Enhedslisten.