Corona-udgifter skal ikke forhindre et løft til sundhed og regional udvikling

På Danske Regioners generalforsamling er der opbakning til, at der skal skaffes flere ressourcer til hospitalerne og regional udvikling. Der er brugt mange milliarder på corona-krisen, og regionerne har løftet en del af opgaverne. Men det har også vist sig, at sundhedssektoren er uhyre presset og ikke har en større buffer-kapacitet, så der nu er opstået ventelister og ophobede opgaver.

Enhedslisten har stillet fire forslag, og vi er glade for, at de har fået opbakning. Desværre blev der ikke stemt om alle forslagene på generalforsamlingen. Fordi flere af regionsråds-medlemmerne nedprioriterede mødet, så vi ikke var beslutningsdygtige. Men det forlød forud for mødet, at der var bred opbakning til dem alle.

Styrk fødeområdet og giv et generelt løft til sundhedsvæsenet
Fødeområdet skal rustes til de ventede flere fødsler de kommende år, og der skal ske et kvalitetsløft; både for at fastholde og rekruttere jordemødre samt forbedre forholdene for de fødende. Derudover er der brug for et generelt løft til hele sundhedsområdet pga. befolkningsudviklingen, flere opgaver og nye behandlinger. Vi har også store forventninger til forbedringer indenfor psykiatrien med den lovede 10-årsplan for psykiatrien.

Et nyt løft af regionernes anlægsramme
Der er behov for yderligere finansiering af hospitalsbyggerier, renoveringer, moderniseringer og grøn omstilling af hospitalerne. Det kan ske via et løft af regionernes anlægsramme. Mange af kvalitetsfondsbyggerierne er blevet meget dyrere end forudsat, da den økonomiske ramme har været for snæver og ikke bliver reguleret i forhold til byggepriserne generelt. Det har betydet sparerunder på hospitalerne samt, at flere moderniseringer og renoveringer er blevet udskudt.

Investeringer i kollektiv trafik
Regeringen har fremlagt en plan for trafikinvesteringer. I regionerne er der mange forskellige ønsker til planerne. Her vil vi prioritere ønsket til investeringer i grøn, kollektiv trafik i forbindelse med infrastrukturforhandlingerne. Der er indgået klimasamarbejdsaftaler om regional grøn kollektiv trafik mellem regionerne og staten.
Regionerne har visioner og planer for grøn mobilitet, men regionerne har ikke økonomi til investeringer i mere og forbedret kollektiv trafik, f.eks. til lokaltog, regionaltog, letbaner, BRT-ruter, ombygning af stationer, forbedrede trafikknudepunkter osv.

Flere penge til de mange opgaver under regional udvikling
Der er mange opgaver under regional udvikling, som f.eks. jordrensning, råstofplaner, kollektiv trafik og grøn omstilling. Der er kommet nogen penge til at klare de store generationsforureninger, men det har lange udsigter, inden alle de store forureninger bliver fjernet. Den grønne omstilling i bygninger og ved indkøb kræver nye ressourcer.
Alle disse opgaver er også noget, Enhedslisten vil inddrage i valgkampen, i regionsrådene fremover og til finanslovsforhandlingerne.