PRESSEMEDDELELSE: Til regionens utrygge borgere

På baggrund af aktuelle sager om læge-svindel føler flere borgere, bl.a. i Region Syddanmark, sig usikre på, om de oplysninger, der står i deres journaler, er korrekte. Hvad kan du gøre i den situation?

Enkelte har klart udtrykt, at de mener, at Regionen forlængst burde have kontaktet de borgere, som er berørt af den senere tids presseomtale af svindel-sager. Orienteret dem om, hvad de skal gøre, hvis de tror, der er fusket med deres journaler. Noget, som kan få store personlige konsekvenser for patienterne, når de f.eks. henvender sig i andre dele af sundhedssystemet eller når de skal have lavet en forsikring. Men det har Regionen ikke gjort.

Kunne Regionen ikke selv have valgt at gennemgå samtlige patientjournaler i den aktuelle sag. Nej, for der skal – naturligt nok – som princip være et fortrolighedforhold mellem læge og patient. Og der kan være mange, som ikke ønsker at en (anden) myndighed på den måde skal rode i deres personlige forhold på et for mennesker så følsomt område.

Derfor skal de borgere, som er utrygge ved situationen i første omgang selv bede deres læge om en udskrift af deres journaler. Det har de ret til at få. Dermed vil de kunne se, om der er fusket med dem. Og hvis det er tilfældet – eller hvis der er forhold, de ikke forstår – bør de henvende sig til Region Syddanmark og gøre opmærksom på det. Her vil de så kunne få råd og vejledning om et videre forløb med eventuelle klagemuligheder – også til centrale instanser.

Det gælder både – og specielt – i den i medierne omtalte sag. Men hvis andre borgere i Region Syddanmark har mistanke om noget lignende hos deres læge, så bør de gøre det samme.
Der skal være tillid til sundhedsvæsnet og selv om dette vil koste det offentlige mange penge, så er det den vej, der er farbar, så længe et politisk flertal fastholder, at praktiserende læger skal være en privat virksomhed med afregning for de enkelte ydelser. Et bureaukratisk system for den enkelte læge, der bedre kunne bruge tiden på sin spidskompetence, at udøve faget, og et helt unødigt kontrolapparat, som desværre nu ser ud til at blive endnu dyrere. Med det er nødvendigt, da det kan få konsekvenser for borgerne, hvis forkerte sundhedsoplysninger om dem florerer i systemerne.

Vibeke Syppli Enrum, medlem af Regionsrådet i Region Syddanmark for Enhedslisten..
Medlem af forretningsudvalget, Udvalget for det nære sundhedsvæsen og Miljøudvalget.
Tlf. 20 46 06 03