Enhedslistens tale til 1. behandling af budget 2025 for Region Syddanmark, 26. august 2024:
Det er en spændende tid for regionerne og sundhedsvæsenet – lidt for spændende efter vores smag. Der er godt nok meget der er sat på pause, og vi sidder alle utålmodigt og venter på, bl.a.:
Hvordan mon en kommende sundhedsstruktur kommer til at se ud?
Hvad med ungdomsuddannelserne?
Kommer der højere karakterkrav til gymnasier, som kommer til at gå ud over de unge i vores landdistrikter?
Hvordan mon anbefalingerne for den kollektive trafik bliver?
Hvad skal der ske med regionens opgaver med regional udvikling?
Og der er mange andre åbne spørgsmål, som gør det svært at arbejde med langsigtede visioner i regionens budgetter.
Vi plejer jo altid at give økonomiaftalen et par ord med på vejen, fordi det er den, der danner grundlaget for vores indtægter i regionen, og derfor bestemmer, hvilke muligheder vi har i budgetlægningen.
I år blev aftalen af regeringen beskrevet som “historisk god” og Anders Kühnau kaldte det for “den bedste aftale, han kunne huske”. I Enhedslisten mener vi, at hvis det er tilfældet, så må det godt nok være nogle ringe aftaler, der er indgået de tidligere år.
For når det hele regnes igennem, og udgifter til regionernes nye opgaver og forpligtelser trækkes fra, ja så ligner det at der er røde tal på bundlinjen.
Vi tænker her på:
Den demografiske udvikling, udgifter til de ukrainske flygtninge, hjælp til barn nr. 2, kræftpakke 5, øgede udgifter til medicin, ulighedspulljen, som ikke giver Syddanmark noget, de administrative besparelser og ikke mindst, bortfaldet af akutpakken. Blandt andet det æder tilsammen hele det økonomiske løft fra økonomiaftalen. Og lidt til, efter vores beregninger.
Så heller ikke denne gang blev der rettet op på årtiers udsultning af det offentlige sundhedsvæsen. Heller ikke i år fik vi styr på økonomien for generations-forureningerne, eller en plan for overfladevand. Chancen var der ellers den her gang, hvis man kigger på statsfinanserne.
Så hvis status quo er det bedste man kan opnå i 15 år, så ser fremtiden godt nok skidt ud. Men vi har måske bare lidt højere ambitioner for regionerne – måske?
Men nok om vores indtægter. Hvad er det så vi fra Enhedslistens side vil prioritere i de kommende budgetforhandlinger?
Vi er i den grad bekymrede for vores sygehuse, både i somatikken, men især også i psykiatrien.
Den demografiske udvikling slår altså også igennem her, med flere ældre, der har flere sygdomme samtidig, både fysiske og psykiske, og det giver et voldsomt pres. Både for vores personale og for økonomien. De ekstra midler til den demografiske udvikling når ikke ud til vores sygehuse, selvom de står overfor større opgaver, og det synes vi faktisk er et problem.
Når vi samtidig har forpligtet os til at nedbringe ventelisterne og øge aktivitetsniveauet, selvom akutpakken er bortfaldet, så ser vi det som en stor og altafgørende opgave at robustgøre og styrke de offentlige sygehuse.
For at flytte aktiviteten over i det private, er ikke en løsning. Det er voldsomt dyrt, det flytter personalet væk fra os, det udvander uddannelse og oplæring, og det svækker på den lange bane de offentlige tilbud og lighed i sundhed. Økonomiaftalen gør godt nok, at vi er tvunget til at sende aktivitet ud i det private, f.eks. når det gælder hjælp til barn nr. 2. Men vi må sikre os, at vi har et offentligt sundhedsvæsen for alle, også i fremtiden.
Meraktivitetspuljer og frivilligt ekstraarbejde gør det ikke alene. Vi vil gerne sætte fokus på normeringer, arbejdsmiljø og personalets vilkår og muligheder i Region Syddanmark. Opgaver, belastning og tildelte ressourcer bør følges ad.
Og samtidig bør vi have mere øje for vores ansattes forskellige kompetencer. Ikke alle er ens – noget som også Hovedudvalget og medarbejderne også har gjort os i Regionsrådet opmærksomme på. Arbejdsmiljø, arbejdsopgaver, belastning og sygefravær hænger sammen, og det bør vi sammen tænke ind i vores personalepolitik. Vi skylder vores personale en stor tak for det uundværlige arbejde de udfører, og det bør vi også vise dem.
I Enhedslisten ved vi, at arbejdet med Regional Udvikling er en vigtig del for en sammenhængende, levende og sund region. Derfor vil vi igen komme med forslag, der skal sætte fokus på at udvikle kulturen, få landsbyerne til at blomstre, prioritere det grønne og det bæredygtige, og udvikle vores borgernære demokrati.
Vi skal udvikle de kollektive trafikløsninger med alle de redskaber vi har. For at understøtte det gode liv i landdistrikterne, så alle har mulighed for at komme rundt og deltage i fællesskaber. Og ikke fokusere alene på 17-åriges behov og øge privatbilismen – det er den helt forkerte vej at gå.
Vi ønsker også at styrke demokratiet hos de unges, inddrage deres synspunkter og gøre politik borgernær. I Enhedslisten mener vi, at regionens unge selvfølgelig skal høres og have indflydelse på regionens politik, der betyder noget for deres hverdag og fremtidsmuligheder.
Klima og bæredygtighed er altafgørende for, om vi kan sikre det gode liv, og her har vi stadig et kæmpe ansvar. Vi skal passe på vores ressourcer, omstille vores forbrug og tage et opgør med den hovedløse stræben mod vækst, som sker på bekostning af natur og miljø. Vi ønsker reel bæredygtighed, hvor vi i Region Syddanmark for alvor har potentiale for at rykke på den grønne dagsorden.
Vores klimamål er efter vores mening ikke specielt ambitiøse, men det mindste vi kan gøre er, at arbejde for de mål og delmål vi har sat os, også selvom vi ikke kan gøre alting helt som vi plejer at gøre.
Vi ser frem til forhandlingerne med regionsrådets øvrige partier den kommende måned, der så kommer til at foregå samtidig med at der arbejdes med en ny sundhedsstruktur. Det skal nok blive spændende.