Så kom nyheden om, at det nye sygehus i Odense bliver endnu dyrere og endnu mere forsinket. NytOUH skulle stå klar i 2022, men kan først tage imod patienter i efteråret 2027, som det ser ud nu. Der er indgået en aftale med den italienske totalentreprenør, der får 525 millioner ekstra for at gennemføre projektet. Den samlede pris for byggeriet er nu næsten 10 mia. kr., mod oprindeligt 6,5 mia.
Enhedslisten holdning til kvalitetsfondsbyggerierne
NytOUH er et såkaldt kvalitetsfondsbyggeri, som er en særlig konstruktion, hvor staten giver regionerne et tilskud, der så har en række forpligtelser.
Det mest problematiske er, at når byggeriet er færdigt, skal sygehuset effektivisere med 8%. Dvs. at Odense Universitetshospital skal spare 8% på budgettet, når NytOUH tages i brug.
Et andet problem er, at antallet af senge på det nye sygehus, bliver færre end på det eksisterende. I forvejen er der mange patienter der udskrives for tidligt, så vi tør ikke tænke på hvordan det bliver, når sengekapaciteten falder.
Endelig vil så mange byggerier af kæmpe sygehuse på samme tid i Danmark gøre, at priserne vil blive højere og arbejdsmarkedet presset. En bedre planlægning var ønskelig.
Enhedslistens holdning til NytOUH
Enhedslisten stemte imod sygehusplanen for Region Syddanmark fra 2008, hvor planlægningen og centraliseringen af regionens sygehuse blev fastlagt.
Enhedslisten har hele tiden været imod, at byggeriet af NytOUH skulle foregå indenfor kvalitetsfondsbyggeriernes snævre rammer. Det kan godt være at der var brug for et nyt og mere moderne sygehus i Odense, men man planlægger et meget skrabet sygehus, og med de 8% besparelse oveni.
Valget af den italienske totalentreprenør har Enhedslisten heller aldrig stemt for. Erfaringerne var ikke gode, og vi frygtede for både arbejdsforhold, kvalitet og overholdelse af aftalen.
En anden afledt konsekvens af det nye supersygehus, er at bl.a. akutmodtagelsen i Svendborg nedlægges – noget vi også har kæmpet imod i Enhedslisten.
Enhedslistens holdning til den nye aftale
Vi står nu med et byggeri, der er 75% færdigt. Og totalentreprenøren har stadig svært ved at overholde aftalerne.
Som vi ser det, gav det Region Syddanmark tre muligheder:
1. Stop byggeriet.
Man kunne selvfølgelig vælge at annullere det hele, og prøve at ændre lokalplanerne og sælge nogle halvfærdige bygninger, som der allerede er postet 6-7 mia. kr. i. Det er hverken realistisk eller ansvarligt.
2. Riv kontrakten i stykker, og find nogle andre der kan færdiggøre byggeriet.
Dette vil helt sikkert blive væsentligt dyrere, da en entreprenør vil tage sig godt betalt for at overtage noget, andre har bygget, hvis der i det hele taget kan findes nogen der vil. Og det vil også forsinke færdiggørelsen yderligere.
3. Lav en aftale med totalentreprenøren om færdiggørelse.
Det er hvad der er gjort, og nok også den eneste realistiske mulighed. Bestemt ikke en god løsning, men den bedste i den situation man har bragt sig i.
Enhedslisten valgte derfor at godkende aftalen med totalentreprenøren.
Hvad nu?
Vi håber at det er sidste gang, der skal postes flere penge i dette byggeri, og at det ikke forsinkes yderligere. For der er som sagt ingen vej tilbage nu.
Vi står nu med et forsinket byggeri, og det har en masse konsekvenser for både Odense Universitetshospital og psykiatrien, der også står med en økonomisk regning. Det er noget, der skal håndteres politisk senere.
I Enhedslisten mener vi ikke, at det skal gå ud over driften på OUH eller i psykiatrien, at totalentreprenøren ikke lever op til sine forpligtelser. Og det er hvad vi vil arbejde for herfra.