Nyt supersygehus i Odense?

Det er svært at forestille sig, at nogen vil sætte et nyt skib i søen, når man på forhånd ved, at det ikke har nogen kabys, at der ikke er det nødvendige antal kahytter, og at der kun er halvdelen af de nødvendige redningsveste – og så ovenikøbet kalde det et superskib.

Ikke desto mindre er det det, der er ved at ske med Nyt OUH – det nye såkaldte supersygehus i Odense.
De mindst otte milliarder statslige kroner, som er nødvendige, for at Region Syddanmark kan bygge et supersygehus, har staten skåret ned til godt seks milliarder. Alligevel mener flertallet af regionsrådspolitikere, at det nok skal gå. Og hvis det skulle vise sig ikke at gå – hvad det helt sikkert gør – så mener de, at det må løses hen ad vejen.

Det er uansvarligt ikke at reagere på de problemer, der viser sig. Kun Enhedslisten har i Regionsrådet sagt det tydeligt. Det her går ganske enkelt ikke. Og når alle de øvrige 39 regionsrådspolitikere jo godt ved – det indrømmer de åbent, senest på regionsrådsmødet 23. juni – at det er et problem, at der er skåret flere milliarder væk, så burde de også sige fra.

For dermed bliver der ikke noget super over Nyt OUH. Det vil ganske givet blive dyrere end beregnet. Men det vil ikke kunne opfylde de behov, der er, når det engang står færdigt. Og derfor vil det formentlig fra første dag være nødvendigt at finde på alle mulige lappeløsninger, for at få det til at fungere efter hensigten: Et supersygehus. Måske ender det bare med, at det alligevel ikke bliver et supersygehus.

Folketinget må derfor på banen for at sikre flere penge til at bygge og indrette Nyt OUH. Det bør Regionsrådet sige højt, klart og tydeligt – frem for at sige, at det nok skal gå, selv om de udmærket godt ved, at det gør det ikke.