Hvad skal der ske med lægevagten i Region Syddanmark?

Med en fin journalistisk indsats er det blevet dokumenteret, at lægevagtordningen i Region Syddanmark er skruet helt forkert sammen. Den er potentielt til fare for de syddanskere, der henvender sig til den, og den er en mulig guldgrube for de – forhåbentlig få – læger, der vil malke den for egen vindings skyld.

Den seneste tids afsløringer burde få de regionsrådspolitikere, der har ansvaret for området, til at råbe vagt i gevær.

Men hvad er der sket? Ikke meget.

Formanden for Regionsrådets Sundhedssamordningsudvalg, Venstre-politikeren Bo Libergren, vil have strammet lidt op på vagtplanerne, så lægerne ikke er for trætte – når de går på arbejde i Lægevagten efter at have passet deres fuldtidsarbejde først. Og hvem skal afgøre, om de er for trætte? Det skal lægernes kolleger i Lægevagtens ledelse.

Betryggende? Nej, det synes jeg ikke.

Bo Libergren har desuden afvist, at der skal gøres noget ved aflønningssystemet for Lægevagten. Det er det glade vanvid, når systemet i dag er skruet sådan sammen, at lægerne får mest ud af at give gode – eller dårlige, har det desværre vist sig – råd i telefonen. Og mindst ud af at henvise en borger til undersøgelse.

Libergrens logik synes desuden at være den besynderlige – men for Venstre meget naturlige – opfattelse, at de i forvejen vellønnede læger kun vil yde en ekstra indsats, hvis de får en gulerod i form af en betydelig ekstra aflønning, mens Venstre i andre sammenhænge ynder at bruge det modsatte af gulerod-metoden. Når det drejer sig om de borgere, som er på de lave overførselsindkomster, så er det i stedet pisken, der bruges. De skal have mindre, så de bliver motiveret til at finde et arbejde.

Libergrens frygt for ikke at tiltrække de bedste læger, hvis regionen selv overtager Lægevagten eller, hvis lønsystemet bliver lidt mere moderat, eller der kommer loft over den enkelte læges indsats, er i virkeligheden en hån mod de mange læger, som gør et ordentligt stykke arbejde i Lægevagten i dag – og som ikke lader sig friste af lønsystemets galskab til f.eks. at score en indtægt på 600.000 kroner på tre måneder. Ved siden af indtægten som praktiserende læge i dagtimerne.

Regionen bør – set med Enhedslistens øjne – selv overtage Lægevagten, indføre regler for, hvor meget læger må arbejde og ændre lønsystemet, så det ikke frister enkelte griske læger og skader de borgere, som henvender sig til Lægevagten.

Vibeke Syppli Enrum. Medlem af Regionsrådet for Enhedslisten, Ellerup Bygade 16, 5892 Gudbjerg.