Enhedslisten: protestér mod sparekataloget i Region Syddanmark

Pressemeddelelse Enhedslisten i Region Syddanmark, 26. januar 2016

Enhedslisten er – som det eneste parti i Regionsrådet – ikke med i det budgetforlig, som lægger op til besparelser på omkring 200 millioner kroner. Mandag vedtog Regionsrådet at sende et sparekatalog i høring.

Enhedslisten opfordrer syddanskerne til at indsende høringssvar, til at deltage i de mange protestaktioner, demonstrationer og underskriftsindsamlinger mod de voldsomme besparelser, som vil gå ud over borgerne og de ansatte. Og i disse aktioner også rette krav til regeringen om at bevilge flere penge til regionerne, så besparelser og nedskæringer kan undgås.

Både under den nuværende og den tidligere regering er der blevet lavet økonomiaftaler med regionerne, som fører til, at der skal spares. Lige præcis af den grund er det vigtigt, at de mange lokale protester – hvor næsten alle partier deltager – også retter kritikken mod deres egne partier på Christiansborg, som har dikteret regionerne at spare. Et diktat, som både for sidste år og i år blev accepteret af den tidl. regionsrådsformand, Carl Holst.

Vores begrundelse for ikke at acceptere nedskæringer på omkring 200 millioner kroner er, at det fører til øget centralisering af sundhedsvæsnet og dermed længere afstande for borgerne. Afstande, som koster flere penge for den enkelte såvel som øgede udgifter for regionen i form af refusioner for kørsel.

Centralisering baserer sig på en forkert forestilling om, at det skaber bedre behandling, mere effektiv ressourceanvendelse. Centralisering skaber store sygehuse, større afdelinger og mere hierarki, som påvirker medarbejdernes indsats. Centraliseringens kransekage er Nyt OUH, hvor flere og flere sætter spørgsmålstegn ved, om det faktisk bliver et supersygehus.

Centralisering kræver desuden en stærk præhospital indsats, som ikke eksisterer i dag.

I en udkantsregion skaber centralisering skævhed og lange afstande. Det er derfor svært at inddrage patienterne, og centraliseringen skaber problemer for det tværgående samarbejde.
Vi tror ikke på, at de forventede besparelser bliver en realitet. Vi forventer, at længere afstande fører til flere eller længere indlæggelser.

Udover de ca. 200 millioner, der nu skal spares, skal sygehusene igen i år effektivisere med to procent. Hvilket vil sige, at der skal skæres for langt mere end de 200 millioner kroner. Alt i alt vil det forringe forholdene for patienter og ansatte.

Vibeke Syppli Enrum, regionsrådsmedlem for Enhedslisten, Ellerup Bygade 16, 5892 Gudbjerg.