Hvad mon de bilder sig ind

Vibeke Syppli Enrum, regionsrådsmedlem for Enhedslisten, Ellerup Bygade 16, Gudbjerg

Selvfølgelig skal læger ikke have lov til at opkræve gebyrer fra patienter, som udebliver fra konsultationer. Det er der imidlertid nogle, der gør – oven i købet har de oprettet et inkassofirma til formålet. Det fremgår af avisen 19. marts.

For det første er det ulovligt, at lægerne gør det – de såkaldt privatpraktiserende læger, som får hver eneste krone, de tjener, fra det offentlige.

For det andet er det socialt skævt. For mange betyder et gebyr på 250 kroner ikke noget særligt, men for andre betyder det meget – specielt for folk med en lille indkomst og sociale og sundhedsmæssige problemer.

For det tredje, så ønsker lægerne nu at få lovliggjort opkrævelse af gebyrer, at få det skrevet ind i overenskomsten med Danske Regioner. Et forslag, som, fremgår det af avisen, støttes af Venstre og LA i Regionsrådet i Syddanmark. Det gør Enhedslisten ikke. Vi mener ikke de offentligt betalte privatpraktiserende læger skal have mulighed for at opkræve den slags gebyrer.

Og for det fjerde, så mener EL ikke, at Region Syddanmark skal afvente forhandlingerne om en ny overenskomst med lægerne – regionen bør gribe ind overfor de læ- ger, som opkræver den slags gebyrer. Samt sikre, at opkrævede gebyrer betales tilbage til de berørte patienter.